Dora Jungin pikkuliinoja

Dora Jungin suunnittelemat pellava- ja puolipellavadamastit, ovat yksi suosikkikeräilykohteistamme.

Dora Jung oli taidekäsityöläinen ja tekstiilisuunnittelija, joka loi pitkän uran sekä omassa kutomossaan että Tampellan suunnittelijana. Hänet tunnetaan ehkä parhaiten kauniista damastipöytäliinoistaan, joissa kankaan kuvio syntyy satiinisidoksen loimi- ja kudevaltaisuuden vaihtelulla. Damastiliinat olivat usein joko yksi- tai kaksivärisiä. Jung voitti Milanon triennaalissa kolmesti Grand Prix palkinnon, mm. upealla Viivojen Leikki -pöytäliinallaan.

Vaikka Jungin isommat liinat ovat ehkä tunnetumpia, hän suunnitteli myös suurehkon määrän pikkuliinoja, tabletteja ja keittiöpyyhkeitä. Ohessa muutamia liinoja, joita olemme löytäneet kirppiskierroksillamme.

Prinsessat -tabletti suunniteltiin alunperin seinätekstiiliksi sotien aikana, mutta tuotettiin Tampellan toimesta tablettina vuosina 1961-1977. Olemme vuosien mittaan löytänet näitä liinoja kolme. Kuvassa näkyy miten damastissa kuvio on toisella puolella käänteinen väritykseltään.

IMG_20170811_104447

Prinsessat

 

IMG_20170811_104508

Tämä tabletti on nimeltään Ruusu, tabletissa näkyy sekä Tampellan merkki, että Jungin ”signeeraus”, jota hän kutsui nimellä Hevoseni (kuva kangaspuista).

En ole aivan varma näitten nimistä mutta muistelisin että alla oleva sininen liina on Tupa tai Tuvassa ja roosa olisi Keto. Liinat ovat varsin harvinaisia. Muistan lukeneeni, että kun Jungilta kysyttiin mihin niitä käytetään, hän vastasi että hän vain tekee niitä, keksikää te mihin niitä käytetään (tai jotain tähän suuntaan).

IMG_20170811_104536

Viimeisenä tässä all on ehkä oma suosikimme eli keittiöpyyhe, jonka kuvion nimi on Kruunun kukka.

IMG_20170811_104643

-Joonas

Mainokset

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s