Espanjan herkullisin punainen rypäle, Mencia!

Espanjan punaviinit ovat monelle suomalaiselle tuttuja ja olen oppinut juomaan punkkua sellaisten herkkujen kuten El Tiempon sekä Sangre del Toron parissa. Myöhemmin kehiin tulivat pitkään tammessa uineet Riojan Reservat ja Gran Reservat. Viinillisellä opinkaarellani Espanja, ehkä luontaisesti, jäi muitten kiehtovien viinimaitten varjoon. Viinikiinnostus, kuten monet muut asiat, kuitenkin kulkee ympyrää ja huomasin Espanjan reissulla, että maalla on paljon annettavaa viini entusiasteille.

Tempranillo on Espanjan rypäleistä varmaankin tunnetuin ja toimii mm. monissa Riojan alueen viineissä päärypäleenä. Ribera del Dueron voimakkaat ja usein pitkäikäiset viinit tehdään yksinomaan Tempranilloista (joka kulkee alueella nimellä Cencibel). Kuitenkin monet Riojat ja Riberat ovat ylitammitettuja, jolloin rypäleen ominaismaku tuppaa jäämään taka-alalle. Omaksi suosikiksi reissulla nousikin, tuntemattomasta Mencia lajikkeesta tehdyt viinit.

Mencia on lajike, jota tavataan eteenkin Luoteis-Espanjassa: Ribera Sacran, Valdeorrasin sekä Bierzon alueella. Tempranillon nahkaiseen tai maanläheiseen makumaailmaan verrattuna Mencia on kuin raikas tuulahdus, sen on luonteeltaan aromaattisempi, kukkiin ja tuoreisiin punaisiin marjoihin vivahtava. Mencia lajikkeesta voidaan tuottaa hyvin erilaisia viinejä: aina kepeistä, raikkaista ja nuorena juotavista hyvinkin pitkäikäisiin ja voimakkaisiin. Tyylistä riippumatta viineissä kuitenkin säilyy tietty heleys ja aromaattisuus, jota monissa muissa Espanjan viineissä olen jäänyt kaipaamaan.

Alkon valikoimiin on päätynyt muutamia Menciat, toki tuhdimmasta päästä. Mutta kokeilemisen arvoinen on ainakin Dominio de Tares Cepas Viejas Bierzon alueelta, joka on erittäin vuoristoinen ja josta löytyy hyvin vanhoja istutuksia (=tuottaa vähän, mutta hyvää). Maailmalla reissatessa kannatta pitää silmät auki esim. Palacioksen perheen tuottamaan tuhdin Pétalos del Bierzo viiniin suhteen sekä Telmo Rodriguezin raikkaaseen Gaba di Xil Menciaan, Valdeorrasin alueelta.

 

mencia43_0

Kuva: Vindirektin nettisivuilta http://www.vindirekt.fi

 

 

 

 

 

 

 

-Joonas-

Mainokset

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s