Tuntemattomampaa Wirkkalaa – Wirkkalan Kukat

Tapio Wirkkala on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista suunnittelijoistamme. Hänen työnsä skaala on huimaavaa, kattaen valtavan määrän käyttö- ja taidelasia, maljakoita, huonekaluja, valaisimia, arkisia esineitä kuten shampoo- ja ketsuppipulloja, aterimia, puukkoja, sekä uniikkeja veistoksia ja posliinia. Tunnetuimpia esineitä ovat varmaankin Ultima Thule-astiasto, Finlandia Vodkapullo sekä taidelasipuolella viivahiottu Kantarelli-maljakko.

Kukkamaljakot olivat Wirkkalan ja hänen suunnittelutiiminsä ideoimia, ns. bulkkimaljakoita. Niitä myytiin kuuden tai 12 kappaleen sarjoissa. Ne eivät tietääkseni koskaan olleet signeerattuja ja ne ovat selkeästi enemmän käyttö- kuin taidelasia. Maljakot olivat Iittalan lasitehtaan tuotantoa. Niitä tuotettiin ainakin vuosina 1956-59.

Wirkkalan Kukat

Kokoelmassamme on maljakoita vain vuodelta -59, jolloin tuotettiin kolmea eri sarjaa: Vuokkoa, Iiristä ja Kieloa, joita kaikkia myytiin 12 kappaleen lajitelmissa. Vuoden -59 maljakoille on ominaista rypytetyn näköinen reuna. Vuokko-maljakot olivat irisoituja (lasin pinnan optinen ilmiö), Iirikset taas värjätyllä lasimurskalla koristeltua opaalilasia ja Kielot värillisestä lasimassasta tehtyjä.

Kuvassa siis yksi Iiris, joita valmistettiin ilmeisesti poikkiraidoilla ja muutamia tällaisilla pystykoristeilla, sekä kaksi kieloa. Kuvan maljakot on löydetty erilaisilta kirpputoreilta viimeisen vuoden aikana ja ne olivat hyvin halpoja (alle kolme euroa kpl, näitä kun ei usein Wirkkalaksi tunnisteta).

-Joonas-

Mainokset

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s