Nyt on kuuma! Empanadat tulinen Chilen herkku

Perjantaina ensimmäisen kesälle tuoksuvan lämpimän illan kunniaksi tehtiin tulisia empanadoja. Teimme empanadoja ja kastiketta mukaillen mainion Siellä missä pippuri kasvaa -keittokirjan (Elina Huhta ja Anna Talasniemi) reseptin mukaan, jota olemme käyttäneet myös kaveripiirissä hyvin ahkerasti. Empanadoissa on jotain erityisen mielenkiintoista, ne ovat alun perin Espanjasta kotoisin. Robert de Nola mainitsee ne 1500-lukulaisessa lähteessä Libre del Coch, mutta Saara on bongannut vähän saman tyylisiä piiraita vielä hivenen vanhemmassa ruokalähteessä eli katalonialaisessa Sent Sovi -nimisestä käsikirjoituskokoelmasta 1300-luvun puolivälistä. Lisää historiallisesta ruuasta Saaran blogista Let hem boyle .

empanadat

Empanadat (10 kpl)

Taikina:

  • 100 g voita
  • 8 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl suolaa
  • 2 dl vettä

Täyte:

  • 2 keitettyä kananmunaa leikattuna 10 viipaleeseen
  • 2 rkl tai enemmän rusinoita
  • 300 g naudan sisäfilettä sormenpään kokoisiin paloihin leikattuna
  • 2 isoa sipulia hakattuna
  • 1 rkl öljyä
  • 1 rkl juustokuminaa
  • 1 rkl paprikajauhetta
  • puolikas chili
  • 1 tl mustapippuria jauhettuna
  • 1 lihaliemikuutio tai 2 rkl lihaliemifondia
  • 1 rkl vehnäjauhoja
  • 10 mustaa oliivia (kalamata)
  • 1 kananmuna voiteluun

Tee ensin täyte. Nypi jauho ja suola pehmeään voihin ja lisää 2 dl vettä. Lisää tarvittaessa jauhoja ja vaivaa kimmoisaksi. Jätä taikina lepäämään täytteen teon ajaksi. Voit tarvittaessa tehdä taikinan ja täytteen jo edellisenä päivänä.

Ruskista pannulla liha ja sipuli öljyssä ja lisää mausteet sekä lihaliemi. Lisää myös hienonnettu chili. Anna hautua noin 10 minuuttia ja ripottele pinnalle jauhot ja anna vielä hautua hetki (älä kuitenkaan polta täytettä). Anna täytteen jäähtyä.

Jaa taikina kymmeneen osaan. Kauli taikinasta pyöreä noin kahvilautasen kokoinen ympyrä ja laita noin 1 rkl lihatäytettä keskelle. Laita täytteen reunalle oliivi, pari rusinaa ja keitetyn munan lohko. Sivele sormella empanadan reunoille vettä ja taita empanada kahtia. Rullaa empanadan reunat tiiviisti kiinni ja voitele empanadan pinta munalla. Paista noin 180 asteessa 20-30 minuuttia riippuen uunin tehosta.

Kastike empanadoille:

  • 1 dl kiehuvaa vettä
  • 1 rkl valkoviinietikkaa
  • 1 kevätsipuli hienonnettuna
  • 1 pieni tulinen chili
  • kourallinen tuoretta korianteria hienonnettuna
  • 1 rkl juustokuminaa
  • suolaa maun mukaan

Yhdistä kastikeaineet ja anna kastikkeen maustua sillä välin, kun valmistat empanadoja.

 

Mainokset

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s